BEBEK VE ÇOCUK BESLENMESİ



Çocukluk dönemi 3-11 yaş aralığını, ergenlik dönemi 12-18 yaş aralığını kapsamaktadır. Bu çağlar enerji tüketiminin arttığı, büyüme ve gelişmenin hızlandığı dönemdir. Türkiye Beslenme ve sağlık araştırmasına göre 6-18 yaşta obezite sıklığı % 8,2’dir. Diğer bir oran ise 6-18 yaşta fazla kilolu olanlar %14,3, fazla kilolu ve şişman olanlar %22,5 olarak bulunmuştur. Bu oranlar gün geçtikçe artmaktadır. Obezitenin çocukluk ve ergenlik çağına inmesinde aileler büyük rol oynamaktadır. Ebeveynlerin ikisinin de kilolu olması halinde çocuğunda kilolu olma olasılığı artmaktadır. Küçük yaşlarda çocuğun rol modeli ailesidir. Genellikle ailenin tüketimiyle eşdeğer besinler tüketmeye çalışacaklardır.

Çocukluk ve ergenlik çağında bireyin zayıf veya kilolu olması arkadaş çevresiyle olan ilişkilerini de etkilemektedir. Sosyal ortamdan uzak durma, çekingenlik, arkadaşlarıyla olan faaliyetlere katılmama gibi durumlar görülmektedir.

Çocukluk çağında dengeli ve yeterli beslenen çocuklarda; kemik gelişimi, beyinsel fonksiyonların gelişimi, kas gelişimi, diş yapısının gelişimi, psikolojik gelişim sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir.

Yaşlılıkta Beslenme

Dünya Sağlık Örgütü 65 yaş ve üzeri bireyler yaşlı olarak tanımlanmıştır. Bireyin yaşının ilerlemesi ile besin ihtiyaçları değiştirmektedir. Yaşlanan bireylerin hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir. Hastalıklara yakalanma riskini minimal değere indirmek ve hastalıkların seyrini azaltmak için yaşlılarda yeterli ve dengeli kişiye özel beslenme oluşturulmalıdır.

Yasin Ayyıldız

Isparta’da Yasin Ayyıldız Beslenme& Diyet Danışmanlık Merkezinde danışan kabulümüze sizleri de bekliyoruz.

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
Call Now Button